“Van ja, maar…” naar “Ja en…”

“Het lijkt mij zo leuk om in een bandje te zingen”, zei ik in 2006 tegen mijn vriend, nu echtgenoot en vader van onze prachtige dochters. De muzikale behoefte (en enige ervaring) was er, maar wie zit er nou op mij te wachten, maar wat als het niet lukt, maar ben ik wel goed genoeg voor in een band. De reactie van mijn man was heerlijk duidelijk “dan moet je iets ondernemen, ze komen niet aanbellen bij Cindy Doesburg om te vragen of je misschien zin hebt om de leadzangeres van een band te worden”. Die schop onder mijn kont had ik nodig.

Om iets om te zetten van intentie naar resultaat zul je actie moeten ondernemen. Zo geschiedde, ik reageerde op een advertentie, auditeerde bij een leuke pop/rockband en mocht erbij. Onlangs heb ik, vanuit de behoefte om mijzelf muzikaal te blijven uitdagen en ontwikkelen, opnieuw geauditeerd bij nog een andere ervaren band. Geen twijfel deze keer. Met volle angst vooruit en ik geniet inmiddels volop van deze nieuwe uitdaging.

Van gespreid bedje, naar zingeving…

Een paar maanden na de geboorte van onze eerste dochter Izzie, was het tijd om weer aan het werk te gaan. Ik werkte als bedrijfsjurist voor de raad van bestuur van een academisch ziekenhuis. Een gespreid bedje, zou je denken en dat was ook zo. Ik besefte mij op dat moment echter dat ik mijn pasgeboren dochter alleen wilde “achterlaten” voor een baan waar mijn hart net zo voor open stond als mijn liefde voor haar. De kiem voor een andere carrière was gelegd. Ik ging op onderzoek in mijzelf en dat ging niet zonder slag of stoot. Te lang doen waar je hart niet ligt breekt zich op, ik heb de bodem een aantal keer gezien en ben langzaam weer omhoog geklommen.

Van bedrijfsjurist naar bedrijfscoach…

Eigenlijk kwam het niet als verrassing dat het ondernemerschap het beste bij mij past. Ik ben een dochter van ondernemers en had eerder als zelfstandig bedrijfsjurist ervaren dat ik het allerbeste functioneer als ik zelf eindverantwoordelijk ben voor mijn werk. Vrijheid en autonomie zijn belangrijke waarden voor mij. Daarnaast loopt persoonlijke en professionele ontwikkeling als een rode draad door mijn leven. Bijdragen aan de ontwikkeling van anderen is mijn superkracht, omdat ik zie, hoor en voel wat nodig is om stappen te zetten.
Ik vond in Marijke Lingsma een coach opleider, mentor en inmiddels collega. In een aantal jaar heb ik mij omgeschoold tot erkend professioneel coach. Met tranen in mijn ogen heb ik mijn mooie baan opgezegd en ben in het diepe gesprongen. De beste sprong ooit!

Marijke Lingsma over Cindy: “oog voor detail en grote lijnen, verfrissende kijk op zaken die vast lijken te zitten, een coach met een scherp luisterend oor“

Wat is mijn bijdrage aan jouw ontwikkeling?

 

Instinct en intuïtie

Aansluiten, verbinding maken, de “klik” met een ander, het lijkt vanzelf te gaan. Ik kan altijd goed vertellen en beargumenteren wat ik kan bijdragen aan de ontwikkeling van een ander. Hoe ik het voor elkaar krijg om snel vertrouwen en veiligheid te creëren, verbinding te maken en de diepte in gaan, kan ik echter niet goed uitleggen. Ik krijg van coachees terug dat het komt omdat ik dichtbij mezelf blijf, mijn eigen kwetsbaarheid deel als dat functioneel is voor de ander, weinig oordeel en een open houding heb. Het voelt instinctief en intuïtief en aan, het is er gewoon.

Analytisch

Door mijn juridische achtergrond ben ik in staat om hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden. Ik kom snel tot de kern en kan goed woorden geven aan mijn observaties, hierdoor worden bijvoorbeeld onderliggende patronen concreet zichtbaar en de weg naar de oplossing ook. Daarnaast bied ik structuur en overzicht in mijn trajecten. Dat wordt als prettig ervaren, vooral op het moment dat je zelf in ontwikkeling en misschien wel een beetje wiebelig bent.

Liefdevol confronterend

Als je kiest voor ontwikkeling door middel van (team)coaching, training of intervisie, betekent dat in mijn ogen dat je iets nieuws wilt leren (ontdekken). Een Open, Eerlijke en Nieuwsgierige houding (wees een OEN;-)) helpt bij de behoefte om te ontwikkelen. Dat betekent ook dat je in staat moet zijn om kritisch naar jezelf te kijken: reflecteren.
Vanuit diezelfde OEN-houding, zal ik je begeleiden, bevragen, observeren en teruggeven wat ik zie, hoor en voel. Ik noem dat liefdevol confronteren, het komt vanuit een goede intentie en zal je helpen in jouw ontwikkeling.

Creatief

Ik gebruik conventionele coach methodes en oefeningen, maar schroom niet om ook creatief en inspirerend te zijn in mijn werk. Zo komt muziek, want muziek is gevoel, vaak terug in mijn (team)coaching, training en intervisie in de vorm van teksten en inspirerende film(pje)s en bij presentaties / trainingen soms ook zang. Wees gerust, je hoeft zelf niet te zingen;-).

No nonsense en fun

Alhoewel ontwikkeling een serieuze zaak is, wordt er bij mij aan tafel ook veel gelachen, je moet jezelf tenslotte niet altijd alleen maar serieus nemen. Er is veel ruimte voor humor, leren en ontwikkelen is ook echt leuk, dat laat ik je graag ervaren: no nonsense coaching it is!